СУЧАСНІ ВИКЛИКИ ГЕНДЕРНОЇ ПОЛІТИКИ В УКРАЇНІ

Автор(и)

  • Тамара Мельник Голова Наглядової ради Київського інституту гендерних досліджень, Ukraine https://orcid.org/0000-0001-8952-609X

DOI:

https://doi.org/10.31499/.3.2019.190397

Ключові слова:

Гендер, гендерна політика, стратегія гендерного розвитку, гендерна структура, гендерна рівність, гендерне перетворення, проблеми міграції та еміграції.

Анотація

У статті представлено аналіз становлення та розвитку гендерної політики в Україні, обґрунтовано нагальність гендерної проблематики і необхідність прискорення гендерних перетворень. Доведено потребу в стратегічному гендерному баченні і стратегічному мисленні. Досліджено гендерний ракурс нагальної проблеми міграції в Україну та еміграції; розкрито особливості національного і релігійного компоненту у формуванні й функціонуванні гендерних відносин; у формуванні гендерної ситуації в умовах кризи українського суспільства, що потерпає від революційних стресів і атмосфери воєнного насильства. Жінка все активніше виступає як творець, як діячка, як партнер чоловіка в перетвореннях, які раніше пов’язувалися в основному з діяльністю чоловіка. Порівняльний аналіз становища жінки і чоловіка в Україні з іншими країнами засвідчує, що українське суспільство обнадійливо включене в світову гендерну революцію.

Гендерна революція не є локальна. Вона магістральна. Охоплює весь магістральний світ. Вся ажіотація щодо статевого партнерства відбувається навколо неї, бо вона звільняє жінку від гнітючої несправедливості і насильства, перебування її в ролі «другої статі». Україна потребує напрацювання Стратегій гендерного розвитку, які мають передбачати вимір становища жінок і чоловіків як рівноправних партнерів з позиції гендерної перспективи. Відкидання гендеру, що має місце в українському суспільстві навіть серед окремих політиків і державотворців, є не що інше як політична диверсія. Сьогодні гендерна структура перебуває в стані потрясінь під впливом сучасних військових дій, окупації українських територій, що несуть нові потрясіння, внутрішню перебудову гендерних відносин і пошук жінками шляхів розв’язання повсякденних проблем.

Біографія автора

Тамара Мельник, Голова Наглядової ради Київського інституту гендерних досліджень

Кандидат юридичних наук, політолог, гендеролог, експерт з гендерних питань при Представництві ООН в Україні

Посилання

Hendernyi analiz ukrainskoho suspilstva. (1999). Melnyk T. M. (Ed.). Kyiv: Lohos [in Ukrainian].

Melnyk, T. M. (2003). Hender yak komponent hromadskoi dumky. Problemy osvity. Kyiv, Issue 36, 83‒95 [in Ukrainian].

Melnik, T. M. (2004). Gendernaja ekspertiza Ukrainskogo zakonodatelstva: sushchnost, neobhodimost i metodologicheskije osnovy. Mezhdunarodnyj opyt gosudarstvennogo obespechenija ravenstva zhenshchin i muzhchin: proceedings of the Conference. Kiev, 268‒295 [in Russian].

Melnik, T. M. (2004). Mezhdunarodnyj gendernyj opyt utverzhdenija gendernogo ravenstva. Mezhdunarodnyj opyt gosudarstvennogo obespechenija ravenstva zhenshhin i muzhchin: proceedings of the Conference. Kiev, 13‒89 [in Russian].

Melnyk, T. M. et al. (2004). Mizhnarodnyi dosvid hendernykh peretvoren. Kyiv: Lohos [in Ukrainian].

Melnyk, T. M. (2003). Polityko-pravovi aspekty vkhodzhennia cholovikiv i zhinok do zakonodavchoi vlady v Ukraini. Problemy osvity. Kyiv, Issue 36, 96‒134 [in Ukrainian].

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Статті