КЛЮЧОВІ СОЦІАЛЬНІ ДЕТЕРМІНАНТИ ПРОЦЕСУ ФОРМУВАННЯ ПРОФЕСІЙНИХ КОМПЕНТНОСТЕЙ МАЙБУТНІХ ВЧИТЕЛІВ ІСТОРІЇ ПІД ЧАС ВИВЧЕННЯ ФАХОВИХ ДИСЦИПЛІН - Пустовіт, Григорій; Коняхін, Юрій (Соціальна робота та соціальна освіта, 2023)
У статті схарактеризовано деякі ключові соціальні детермінанти процесу формування професійних компетентностей майбутніх вчителів історії під час вивчення фахових дисциплін, що забезпечує не лише розвиток їхніх інтелектуальних творчих здібностей, а й сприяє постійній творчій та соціально активній взаємодії зі всіма суб’єктами освітнього процесу закладу вищої педагогічної освіти. Такими соціальними детермінантами нами визначено: формування соціальної компетентності майбутніх вчителів історії поряд з процесами їхньої соціокультурної ідентифікації; актуалізація провідних рис творчої особистості; вирішення проблеми професійної самооцінки майбутніх вчителів історії; їхній саморозвиток у процесах здобуття педагогічної професії; сучасні заклади вищої педагогічної освіти забезпечують рівні стартові можливості у здобутті якісної професійної освіти та сприяють реалізації їхніх потенційних можливостей, творчих здібностей, інтересів і потреб у процесах професійної підготовки під час вивчення фахових дисциплін.