ТВОРЧО-РОЗВИВАЛЬНІ ТА КОРЕКЦІЙНО-РЕАБІЛІТАЦІЙНІ МОЖЛИВОСТІ КАЗКИ В РОБОТІ З ДІТЬМИ ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ - Демченко, Ірина; Слюсарук-Літвін, Світлана (Соціальна робота та соціальна освіта, 2023)
У статті розкрито творчо-розвивальні та корекційно-реабілітаційні можливості казки в роботі з дітьми дошкільного віку. На основі використання казки у навчально-виховному процесі закладів дошкільної освіти, автори виокремили її творчо-розвивальні функції, які полягають у формуванні загальних (пізнавальних, інтелектуальних, мовленнєвих, рухових та ін.) та спеціальних (художніх, лінгвістичних, спортивних, математичних та ін.) здібностей, а також особистісних якостей (чуйність, спостережливість, емоційність, сміливість і яскравість уяви та фантазії, інтуїція тощо), які збагачуються у різних видах конструктивної діяльності, результати якої характеризуються новизною та оригінальністю. У статті визначено корекційно-реабілітаційний потенціал казок, які є відображенням внутрішнього світу дитини, пізнання складних явищ і почуттів, ідентифікації емоційного стану з казковим персонажем; усвідомлення проблем і бачення шляхів їх вирішення; оволодіння конструктивними формами розв’язання конфліктів та зміни поведінки, навичками соціальної комунікації та засвоєння моральних норм і цінностей.