ФОРМУВАННЯ ЗНАНЬ ПРО НАВЧАННЯ ДІТЕЙ З ОСОБЛИВИМИ ОСВІТНІМИ ПОТРЕБАМИ - Окольнича, Тетяна; Завітренко, Долорес (Соціальна робота та соціальна освіта, 2026)
У статті розкрито процес формування знань про навчання дітей з особливими освітніми потребами, показано як змінювалося ставлення держави і суспільства до таких дітей з часів Київської Русі до початку ХХ століття. Розвиток поглядів на навчання дітей з особливими освітніми потребами розглядається від розвитку суспільної опіки над такими дітьми й започаткуванням благодійності на законодавчому рівні, до створення спеціальних шкіл, метою яких була підготовка дітей з особливими освітніми потребами до самостійного життя в громаді (елементарні знання, навички спілкування, ремесло). Наголошується, що першою категорією дітей, на яку була звернена особлива увага суспільства та педагогічної громадськості, були діти з порушеннями слуху. Практична робота та спостереження давали підстави науковцям, педагогам до теоретичних узагальнень стосовно особливостей навчання дітей з особливими освітніми потребами. Результати досліджень втілювалися у нові ідеї щодо організації навчання таких дітей та методики, які широко обговорювалися фахівцями, а потім перевірялися на практиці.