ОРГАНІЗАЦІЯ ДОЗВІЛЛЯ ПІДЛІТКІВ У НІМЕЧЧИНІ В УМОВАХ ЦИФРОВІЗАЦІЇ: СОЦІАЛЬНО-ПЕДАГОГІЧНИЙ АСПЕКТ - Русакова, Людмила (Соціальна робота та соціальна освіта, 2026)
У статті здійснено аналіз особливостей організації дозвілля підлітків у Німеччині (федеральна земля Північний Рейн-Вестфалія) в умовах цифровізації суспільства. Розкрито основні підходи до організації дозвілля, зокрема роль спортивних клубів (Sportvereine), муніципальних музичних шкіл (Musikschule), освітніх закладів і молодіжних організацій у формуванні соціальної активності підлітків. На основі аналізу наукових джерел та практичних спостережень автора встановлено, що система організації дозвілля у Німеччині має структурований і інституціоналізований характер, що забезпечує доступність різних видів діяльності та сприяє соціалізації молоді. Визначено, що важливими складовими є раннє залучення підлітків до організованих форм діяльності, розвиток творчих здібностей і формування базових життєвих компетентностей, зокрема навичок плавання. Обґрунтовано значення поєднання традиційних і цифрових форм діяльності як чинника гармонійного розвитку особистості.