СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНА АДАПТАЦІЯ ВИМУШЕНО ПЕРЕМІЩЕНИХ ОСІБ: РЕЗУЛЬТАТИ ОПИТУВАННЯ - Сейко, Наталія; Павлик, Надія; Літяга, Інна (Соціальна робота та соціальна освіта, 2026)
У статті представлено результати емпіричного дослідження соціально-психологічних потреб внутрішньо переміщених осіб (ВПО), їхнього рівня адаптації до нових умов проживання та доступу до соціальних, медичних, психологічних і правових послуг. Метою статті є аналіз ролі адаптації внутрішньо переміщених осіб до нових соціальних умов. Наукова новизна полягає у тому, що дослідження проведено на основі анкетування представників різних груп ВПО, які проживають у Житомирі та Житомирській області, зокрема у місцях тимчасового проживання, дитячих будинках сімейного типу, а також серед студентської молоді. Проаналізовано соціально-демографічні характеристики респондентів, умови їх проживання, рівень зайнятості, доступ до ресурсів і ступінь задоволеності наявними послугами. Встановлено, що найбільш актуальними потребами ВПО залишаються забезпечення житлом, працевлаштування, доступ до психологічної допомоги та інформаційна підтримка. Виявлено недостатній рівень обізнаності щодо доступних послуг і обмежену участь ВПО у житті приймаючих громад. Окрему увагу приділено аналізу рівня психологічного стану респондентів, зокрема проявам тривожності та емоційної нестабільності, а також проблемі недовіри до фахівців. Обґрунтовано необхідність посилення інформаційної роботи, розширення доступу до спеціалізованих послуг і впровадження мультидисциплінарного підходу в системі підтримки ВПО. Отримані результати можуть бути використані для вдосконалення державної та місцевої політики у сфері соціального захисту внутрішньо переміщених осіб, а також у практичній діяльності соціальних працівників, психологів і представників громадських організацій.