ВЕТЕРАНИ ПРО ВПРОВАДЖЕННЯ КАНІСТЕРАПІЇ ЯК МЕТОДУ РЕАБІЛІТАЦІЇ (ЗА РЕЗУЛЬТАТАМИ ЕМПІРИЧНОГО ДОСЛІДЖЕННЯ) - Кравченко, Оксана (Соціальна робота та соціальна освіта, 2026)
У статті представлено результати емпіричного дослідження, спрямованого на вивчення ставлення ветеранів до використання каністерапії як методу реабілітації. Актуальність теми зумовлена зростанням кількості ветеранів в Україні та потребою у впровадженні ефективних інноваційних підходів у соціальній роботі. Дослідження проведено методом анонімного анкетування із використанням Google Forms серед ветеранів Черкаської області (n=45). Встановлено, що більшість респондентів позитивно оцінюють можливості застосування каністерапії та визнають її потенціал як засобу психосоціальної підтримки. Виявлено, що взаємодія з тваринами вже під час служби виступає важливим ресурсом емоційної підтримки. Значна частка опитаних виявила готовність до участі у реабілітаційних заходах за участю спеціально підготовлених собак. Обґрунтовано доцільність залучення ветеранів до процесу розробки реабілітаційних програм. Перспективи подальших досліджень пов’язані з оцінкою ефективності каністерапії у практиці соціальної роботи.