ФОРМИ І МЕТОДИ ПРОФІЛАКТИКИ ПРОФЕСІЙНОГО ВИГОРАННЯ СОЦІАЛЬНИХ ПРАЦІВНИКІВ: ТЕОРЕТИЧНІ ПІДХОДИ ТА СУЧАСНІ ВИКЛИКИ - Карпенко, Олена; Лісовцева, Олена (Соціальна робота та соціальна освіта, 2026)
Стаття присвячена проблемам професійного вигорання в соціальній роботі, актуальним формам і методам його профілактики в сучасних умовах України. Метою статті є теоретичне обґрунтування проблеми професійного вигорання, аналіз її особливостей в соціальній роботі, класифікація форм і методів профілактики професійного вигорання в соціальній роботі. Відповідно здійснено комплексний теоретичний аналіз проблеми професійного вигорання за матеріалами актуальних досліджень, проаналізовано причини та особливості професійного вигорання в соціальній роботі. Використано ряд методів дослідження: аналіз, синтез, узагальнення та систематизація наукових джерел з психології, соціальної роботи та соціальної педагогіки з метою визначення сутності поняття професійного вигорання, його причин, проявів та підходів до профілактики; порівняльний аналіз застосовано для вивчення вітчизняних і зарубіжних наукових підходів до проблеми професійного вигорання та визначення ефективних форм і методів його профілактики у соціальній роботі; узагальнення практичного досвіду використано для аналізу практики діяльності соціальних служб і визначення ефективних форм профілактики професійного вигорання серед фахівців соціальної сфери. Визначено відмінності між професійним вигоранням, стресом, депресією та професійною деформацією. Доведено, що соціальна робота, яка належить до професій «людина-людина», має найвищий ризик професійного вигорання через постійну необхідність емпатійного зв’язку з клієнтами у складних життєвих обставинах. Профілактика професійного вигорання описана як багатофакторна система превентивних заходів, що має на меті не лише нівелювання стресорів, а й активне нарощування внутрішніх адаптаційних ресурсів фахівця. Обґрунтовано, що профілактика професійного вигорання в соціальній роботі може бути успішною лише за умови застосування низки заходів в межах комплексного багаторівневого підходу, який поєднує індивідуальні та організаційні заходи. При цьому важливу роль відіграє розвиток психологічної стійкості фахівців соціальної сфери, формування професійної підтримки у колективі та впровадження сучасних технологій управління персоналом у соціальних службах. Результати дослідження свідчать про те, що професійне вигорання є складним багатофакторним явищем, яке суттєво впливає на ефективність діяльності соціальних працівників. У зв’язку з цим профілактика цього явища має стати одним із пріоритетних напрямів розвитку системи соціальної роботи, оскільки психологічна стійкість фахівців безпосередньо визначає якість надання соціальних послуг та ефективність соціальної підтримки населення.