НАВЧАЛЬНІ ПОТРЕБИ СОЦІАЛЬНИХ ПРАЦІВНИКІВ/ЦЬ ДЛЯ РОБОТИ З ВИПАДКАМИ ДОМАШНЬОГО ТА/АБО ГЕНДЕРНО ЗУМОВЛЕНОГО НАСИЛЬСТВА НА РІВНІ ГРОМАДИ - Савчук, Олена; Ростовська, Катерина; Ростовська, Тетяна (Соціальна робота та соціальна освіта, 2026)
Стаття присвячена аналізу професійних компетенцій, необхідних соціальним працівникам/ицям для роботи з випадками домашнього та/або гендерно зумовленого насильства (далі – ДГЗН) та визначення шляхів оптимізації процесу їх формування в українського контексті. Проведений аналіз відбувався в рамках емпіричного дослідження, одним із завдань якого було проаналізувати навчальні потреби соціальних працівників/ць, які здійснюють реагування на випадки ДГЗН на рівні територіальних громад. Аналіз потреб відбувався шляхом онлайн-опитування 52 фахівців/чинь центрів соціальних служб та інших профільних установ, які працюють з випадками ДГЗН з використанням шкал самооцінювання. Була встановлена необхідність стратегічного планування навчальних програм з питань формування професійних компетенцій у соціальних працівників/ць для роботи з випадками ДГЗН у межах формальної освіти та в системі безперервного професійного розвитку.