СИСТЕМНІ ВИКЛИКИ МЕНЕДЖМЕНТУ СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ В УКРАЇНІ - Саранча, Ірина (Соціальна робота та соціальна освіта, 2026)
У статті здійснено комплексний аналіз основних викликів менеджменту соціальної роботи в Україні в умовах зростання соціальної складності та трансформації системи соціальних послуг. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю підвищення ефективності управління соціальною роботою як професійною діяльністю, що безпосередньо впливає на якість соціальних послуг, результативність соціальних втручань і стійкість соціальних служб. Методологічну основу дослідження становлять системний і структурно функціональний підходи, а також логічний аналіз і узагальнення наукових джерел і практик функціонування соціальних служб. Доведено їх взаємопов’язаний характер, що проявляється у кадровій, організаційно-процесуальній площинах та площині управління якістю і результативністю соціальних послуг. Встановлено, що кадрові виклики зумовлені надмірним професійним навантаженням соціальних працівників, поширенням професійного вигорання та недостатнім розвитком систем управління професійними компетентностями.