СОЦІАЛЬНЕ ПІДПРИЄМНИЦТВО ЯК ІНСТРУМЕНТ СПРИЯННЯ СОЦІАЛЬНІЙ ІНТЕГРАЦІЇ ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНИХ ОСІБ - Паламарчук, Ольга; Габа, Ірина (Соціальна робота та соціальна освіта, 2026)
У статті досліджується роль систематичності як ключового інструменту соціального підприємництва в інтеграції внутрішньо переміщених осіб у приймаючі громади. Обґрунтовано, що саме систематичність перетворює окремі соціально-підприємницькі ініціативи на ефективну інституційну платформу для комплексної інтеграції. Доведено, що успіх інтеграції залежить від синергетичного поєднання трьох взаємодоповнювальних видів підтримки: емоційної (спрямованої на відновлення психологічної рівноваги та формування почуття приналежності), інформаційної (що забезпечує орієнтацію в новому соціальному середовищі та підвищення автономності) та практичної (спрямованої на забезпечення ресурсів для економічної самостійності). Констатовано, що соціальне підприємство виступає інтеграційним майданчиком, який одночасно поєднує ці виміри підтримки в єдиному просторі. Запропонована модель сприяє переходу внутрішньо переміщених осіб від стану вимушеної залежності до активної соціально-економічної суб’єктності, що є основою для їх повноцінного включення в життя громади.