ПЕДАГОГІКА ПАРТНЕРСТВА ЯК ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПЕДАГОГІЧНА УМОВА ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНО-ЕМОЦІЙНИХ НАВИЧОК УЧНІВСЬКОЇ МОЛОДІ - Гасанова, Лейла (Соціальна робота та соціальна освіта, 2026)
Теоретичне узагальнення наукових досліджень дозволило визначити сутність і структурно-функціональний потенціал педагогіки партнерства як організаційно-педагогічної умови формування соціально-емоційних навичок учнівської молоді. Зокрема окреслено ключові компоненти партнерської взаємодії – аксіологічний, комунікативний, діяльнісний та рефлексивний – та їхній вплив на розвиток емпатії, саморегуляції, соціальної обізнаності, конструктивної взаємодії й відповідального прийняття рішень. Перспективи подальших досліджень пов’язані з удосконаленням механізмів реалізації принципів партнерства в різних освітніх контекстах, а також із поглибленням інтеграції родини в освітній процес.