КАНІСТЕРАПІЯ ЯК МЕТОД СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНОЇ ТА МЕДИЧНОЇ РЕАБІЛІТАЦІЇ УЧАСНИКІВ БОЙОВИХ ДІЙ - Кравченко , Оксана (Соціальна робота та соціальна освіта, 2026)
У статті здійснено теоретичний аналіз каністерапії як методу соціально-психологічної та медичної реабілітації військовослужбовців і ветеранів. Розкрито історичні передумови становлення каністерапії, її сутність та місце в системі анімалотерапії як інноваційного напряму природотерапії. Узагальнено зарубіжний і вітчизняний науковий доробок щодо використання спеціально навчених собак у роботі з особами, які перебувають у складних життєвих обставинах, зокрема з посттравматичним стресовим розладом. Проаналізовано психофізіологічні, психотерапевтичні та реабілітаційні функції каністерапії, визначено основні механізми її позитивного впливу на психоемоційний стан, соціальне функціонування та якість життя ветеранів. Окрему увагу приділено характеристиці діяльності собак-помічників у контексті комплексної соціально-психологічної реабілітації, зокрема їх ролі у зменшенні симптоматики ПТСР, подоланні соціальної ізоляції, підвищенні рівня адаптації та формуванні відчуття безпеки. Висвітлено зарубіжний досвід застосування каністерапії, зокрема практики підготовки собак помічників у США та Ізраїлі, а також окреслено основні переваги й обмеження цієї реабілітаційної технології.