НАУКОВІ КОНКУРСИ ТА ОЦІНЮВАННЯ РОЗВИТКУ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ СТУДЕНТІВ - Філіппова, Ганна; Кісіль, Сергій; Гордійчук, Геннадій; Врублевська, Світлана; Бачеріков, Валерій (Соціальна робота та соціальна освіта, 2025)
Сучасна інформаційна цивілізація має значну потребу у створенні достатнього рівня суспільної свідомості, моральної, культурної та інтелектуальної позиції, що визначають характер суспільного розвитку. Невід'ємною частиною сучасного освітнього процесу та формування всебічно розвиненої, ініціативної особистості є наукові ярмарки, олімпіади та інші інтелектуальні змагання студентів. Метою дослідження був аналіз важливості цієї форми навчання, включаючи розробку простого методу визначення загальної оцінки окремого учасника та навчального закладу в рейтингу, який базувався на результатах олімпіад, змагань, що проводилися з різних дисциплін серед студентів усіх рівнів освіти. Для досягнення цих цілей було використано комплекс теоретичних методів, таких як аналіз, систематизація та узагальнення наукової літератури, що обговорює вплив наукових змагань на формування особистості. У статті розглянуто деякі з найбільш значущих міжнародних наукових змагань, доступних для студентів усіх рівнів та країн, включаючи українських студентів. Автори розробили простий числовий метод, який дозволяє визначити загальний бал учасника, навчального закладу в рейтинговому ряду, отриманий за результатами інтелектуальних змагань серед студентів після завершення олімпіади. Для розробки методу оцінювання результатів наукових конкурсів було використано математичне моделювання зі штучно створеними даними. Застосування запропонованого методу дозволить учасникам наукових конкурсів отримати об'єктивну оцінку своєї діяльності, а їхні наукові керівники та наставники зможуть кількісно оцінити свої зусилля щодо розвитку освітніх заходів, сприяти креативності та конкурентоспроможності студентів у власних навчальних закладах порівняно з іншими. Результати дослідження можуть бути використані в освітньому процесі всіх рівнів освіти, школах, коледжах чи університетах, наукових об'єднаннях, що практикують організацію наукових конкурсів чи турнірів.