ВНЕСОК ІВАНА ТА МАРІЇ ЛУЧИЦЬКИХ У РОЗВИТОК ЖІНОЧОЇ ОСВІТИ В ІСТОРІЇ УКРАЇНИ - Матрос, Ольга (Соціальна робота та соціальна освіта, 2025)
У статті висвітлюються ініціативи подружжя Лучицьких щодо заснування та підтримки навчальних закладів для дівчат, їхня участь у педагогічних дискусіях того часу та вплив на формування прогресивних поглядів щодо ролі жінки в суспільстві. Особлива увага приділяється освітнім проєктам, де Марія Лучицька відігравала ключову роль, демонструючи власні лідерські якості та глибоке розуміння потреб жіночої освіти. На основі аналізу джерел, стаття розкриває в контексті історичних подій важкий розвиток жіночої освіти в Україні та просвітницьку діяльність Івана та Марії Лучицьких, показуючи, як їхні зусилля сприяли подоланню консервативних уявлень та заклали основи для подальшого розвитку жіночої освіти в Україні.