ТВОРЧИЙ СПАДОК УКРАЇНСЬКОГО ПЕРЕКЛАДАЧА, ПЕДАГОГА ТА АДВОКАТА ОЛЕКСАНДРА КОНИСЬКОГО - Кочубей, Тетяна; Середа, Христина (Соціальна робота та соціальна освіта, 2025)
У статті розглянуто життєвий і творчий шлях українського перекладача, педагога та адвоката Олександра Кониського. Охарактеризовано його літературну, громадську, освітню, видавничу й правничу діяльність. Визначено внесок у розвиток освіти, зокрема створення підручника «Граматика» та «Українських правописів» (1862). Наголошено на його ролі в національному русі, організації Полтавської громади й Братства тарасівців. Відзначено, що його твір «Молитва за Україну» («Боже великий, єдиний») став духовним гімном України.