ЗАХИСТ НА РІВНІ ГРОМАДИ ТА КОМПЛЕКСНА РЕАБІЛІТАЦІЯ ЛЮДЕЙ З НАБУТОЮ ТРАВМОЮ: НА ПРИКЛАДІ УКРАЇНИ - Ігнатенко, Катерина (Соціальна робота та соціальна освіта, 2025)
У цій статті досліджуються стратегії комплексного підходу до реабілітації в рамках системи захисту на рівні громади в Україні під час війни, з особливою увагою до поточних викликів, повʼязаних з безпекою, захистом та зростанням кількості ветеранів та цивільних осіб з інвалідністю. Методологія дослідження включає якісний аналіз трьох case studies українських ветеранів з набутою травмою (N=3), а також вивчення передового досвіду (N=4), що застосовується чотирма постачальниками реабілітаційних послуг в Україні. Ці випадки були відібрані на основі загальнодоступних матеріалів, знайдених на платформах відкритого доступу як українською, так і англійською мовами. Дослідження розглядає ключові дослідницькі питання. У статті підкреслюється важливість інтеграції різних аспектів процесу реабілітації для покращення результатів та покращення якості життя людей з інвалідністю. У ній стверджується, що успіх реабілітаційних зусиль значною мірою залежить від ефективного управління та ролі соціальних працівників як координаторів міждисциплінарних команд.