ПРОФЕСІЙНЕ ВИХОВАННЯ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ У КООРДИНАТАХ ЄДНОСТІ СУСПІЛЬНО-ДЕРЖАВНИХ ТА ЄВРОПЕЙСЬКИХ ЦІННОСТЕЙ - Коберник, Олександр; Котловий, Сергій (Соціальна робота та соціальна освіта, 2024)
У статті розкриваються теоретико-методичні засади професійного виховання майбутніх фахівців в контексті інтеграції суспільно-державних (національних) та європейських цінностей. Визначаються фактори, які впливають на ефективність професійного виховання майбутніх фахівців. Стверджується, що професійно-ціннісне виховання є послідовним, діалектичним рухом здобувачів професійної, фахової передвищої та вищої освіти до добровільно прийнятої ними мети, а результатом цього руху є набуття майбутнім фахівцем системи національних та європейських цінностей та ідеалів, розширення його духовних потреб та інтересів, соціально-цінних мотивів. Виокремлюється система суспільно-державних (національних) цінностей: соборність, гідність, самобутність, воля та європейських цінностей, яких за документами Євросоюзу нараховується більше п’ятнадцяти, серед яких фундаметальними є: свобода, відповідальність, демократія, право та ін. Обгрунтовується зміст, форми та інноваційні методи виховання в майбутніх фахівців суспільно-державних і європейських цінностей.