ТЕОРЕТИКО-ПРИКЛАДНІ ЗАСАДИ РЕСОЦІАЛІЗАЦІЇ НЕПОВНОЛІТНІХ ЗАСУДЖЕНИХ У ВИПРАВНИХ КОЛОНІЯХ УКРАЇНИ - Петренко, Оксана; Петренко , Інна; Бричок, Світлана (Соціальна робота та соціальна освіта, 2023)
У статті визначено й схарактеризовано теоретико-прикладні засади ресоціалізації неповнолітніх засуджених у сучасних виправних установах. Здійснено ґрунтовний аналіз понятійно-категорійного апарату, розкрито сутність поняття ресоціалізації неповнолітніх засуджених у сучасній педагогічній теорії і практиці діяльності пенітенціарних закладів. Проаналізовано загальновизнану класифікацію форм організації виховної роботи з неповнолітніми засудженими за суб’єктом, на який спрямований виховний вплив, а саме: індивідуальні, групові та масові форми. Також схарактеризовано сутність методів виправлення неповнолітніх засуджених, а саме: формування і корекція свідомості; формування і корекція позитивного досвіду поведінки і діяльності; додаткова мотивація та стимулювання позитивної поведінки; моніторинг результатів виховання. Визначено процеси організації і здійснення правового, трудового, морально-етичного, художньоестетичного, фізичного, санітарно-гігієнічного, релігійного виховання та соціально-виховної роботи з неповнолітніми засудженими