НАДАННЯ СОЦІАЛЬНИХ ПОСЛУГ ТРАВМОВАНИМ ДІТЯМ ЗА ЧАСІВ ВІЙНИ: ДОСВІД УКРАЇНИ ТА ШВЕЦІЇ - Черниш, Оксана; Жалінська, Ірина; Мельник, Анастасія (Соціальна робота та соціальна освіта, 2023)
Проблема психічного здоров’я дітей становить особливий інтерес для науковців з огляду на її важливість для формування майбутнього здорового суспільства. Особливої актуальності це питання набуває в надзвичайних ситуаціях, таких як війна, коли кількість стресових ситуацій та їх вплив важко передбачити. У статті розглянуто досвід та підходи соціальних служб України та Швеції до надання підтримки травмованим дітям під час війни. У роботі з травмованими дітьми виділено три етапи: ідентифікація, лікування та профілактика. Досліджено та порівняно практику соціальної роботи у різних країнах в межах визначених фаз. Представлене дослідження демонструє спільні зусилля між Швецією та Україною у підтримці, яку соціальні служби надають постраждалим від війни дітям. Дослідження базується на індуктивному підході. Інтерв’ю, проведені з соціальними працівниками, психологами, шкільними консультантами та представниками відповідних організацій, є основою цієї статті. Вивчено думки експертів із зазначеної теми. Крім того, було висвітлено схожість і відмінності в наданні соціальної підтримки в порівнюваних країнах. Визначено основні фактори, що впливають на підходи до роботи соціальних працівників з травмованими дітьми порівнюваних країн. Досліджено підходи до роботи з батьками щодо підтримки постраждалих від війни дітей у порівнюваних країнах. Розглянуто різні проблеми, пов’язані з наданням соціально-психологічної підтримки травмованим дітям, такі як ресурси та спроможність системи соціальної підтримки. Розглянуто вплив інших факторів на виникнення психологічної травми у дітей, на яких наголошували експерти. Зокрема, особливу увагу приділено впливу соціальних мереж. Також розглянуто роль соціальних працівників на етапі профілактики травматизму, а також проблеми системи соціального супроводу, що при цьому виникають. Зазначено нагальність звернення до психічного здоров’я дітей та важливість співпраці між органами влади для надання ефективної підтримки та лікування.