КУЛЬТУРА ЯК ДОМІНАНТА У ЗМІСТІ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ У ГАЛУЗІ КУЛЬТУРИ - Пустовіт, Григорій (Соціальна робота та соціальна освіта, 2022)
У статті актуалізовано проблему культурологічної складової, професійної підготовки майбутніх фахівців у галузі культури, що визначає світоглядні позиції, розвиває творчий потенціал, формує систему цінностей, переконань і ціннісно-емоційне ставлення як до оточуючого світу та до культурно-духовних надбань українського народу у всьому розмаїтті міжкультурної комунікації. Доведено доцільність застосування культурологічного підходу як теоретичної основи професійної підготовки майбутніх фахівців у галузі культури в вищих закладах освіти. Схарактеризовано міжпредметний характер культурології, що відображає загальну тенденцію щодо інтеграції сучасної вищої освіти. Доведено, що реалізація компетентнісного підходу спрямованого на формування культурологічної компетентності майбутніх фахівців у процесі їхньої професійної підготовки в закладах вищої освіти, забезпечує різнобічний та гармонійний розвиток творчих особистостей, визначення власного місця в соціокультурному середовищі та способи його зміни на основі здобутих культурологічно орієнтованих знань