ОСНОВНІ ЧИННИКИ РОЗВИТКУ ІНКЛЮЗИВНОЇ ОСВІТИ У СКАНДИНАВСЬКИХ КРАЇНАХ - Андрійчук , Наталя; Кухарьонок, Світлана (Соціальна робота та соціальна освіта, 2022)
У статті розкрито основні чинники розвитку інклюзивної освіти у скандинавських країнах. Зазначено, що ставлення суспільства до дітей з особливими освітніми потребами може бути як мотивуючим, так і таким, що створює серйозні бар’єри щодо реалізації інклюзивної освіти. Визначено, що для зняття проблеми сегрегації й задля активізації інклюзії необхідно не тільки мати відповідні інструменти для роботи, а й можливість удосконалювати свої професійні знання і навички. Зазначено, що розвиток освіти у скандинавських країнах – це неперервний процес реформ, який розпочався ще наприкінці другої світової війни і триває до сьогодні.