ІНКЛЮЗИВНА ОСВІТА ДІТЕЙ З ФІЗИЧНИМИ ПОРУШЕННЯМИ ЯК ФАКТОР ЇХ СОЦІАЛЬНОЇ АДАПТАЦІЇ - Матрос, Ольга (Соціальна робота та соціальна освіта, 2019)
У статті висвітлено особливості становлення нормативно-правової бази в Україні щодо забезпечення якісної та доступної інклюзивної освіти для дітей з інвалідністю у яких надаються психолого-педагогічні та корекційно-розвиткові послуги. У дослідженні описані принципи утворення інклюзивно-ресурсних центрів з метою забезпечення реалізації права на освіту та психолого-педагогічний супровід дітей з особливими освітніми потребами. Охарактеризовано етапи соціалізації у розвитку дитини з особливими освітніми потребами та їх адаптація. Окреслено, що дослідження не вичерпує усіх аспектів проблеми, а подальшим напрямком дослідження може стати характеристика обладнання, технологій та устаткування для дітей з інвалідністю в закладах з інклюзивним навчанням. Власне здобуття та можливість отримати освіту в закладах з інклюзивним навчанням є фактором соціальної адаптації дітей з інвалідністю. Інтеграція України до Європейського освітнього простору, змушує щороку нашу державу ратифікувати міжнародні договори та забезпечувати для дітей з інвалідністю відкриту та доступну освіту на всіх її ланках. Соціально-економічними умовами успішної соціалізації в соціумі є: раннє виявлення дітей з ООП; економічна підтримка сімей, які виховують дитину з ООП; соціально-педагогічна робота з неблагополучними сім’ями; соціально-педагогічний супровід багатодітних сімей, молодих сімей Вказано,що питання впровадження інновацій в освіту осіб з особливими освітніми потребами досить суперечливе й водночас, актуальне, яке потребує всебічного вивчення. Практики – спеціалісти вважають, що інклюзивна освіта – це інноваційна, альтернативна модель освіти, що стає вимогою сьогодення