Теоретико–прикладні конструкти соціально–педагогічної роботи у закладах позашкільної освіти - Пустовіт, Григорій (Соціальна робота та соціальна освіта, 2019)
У статті визначено й схарактеризовано сучасний стан системи позашкільної освіти в Україні, виокремлено змістові характеристики ключових конструктів соціально–педагогічної роботи з учнівською молоддю, якій надається обов’язково розвивальне, соціально адаптаційне і соціалізуюче спрямування, тим самим сприяючи не лише розвитку інтелектуальних творчих здібностей учнівської молоді, а й постійній творчій взаємодії та емоційній співпраці всіх суб’єктів освітньо–виховного процесу. Актуалізовано увагу на необхідності створення комфортних умов для навчання у цих закладах освіти, зміст якої безпосередньо спрямовуються не лише на усвідомлення й засвоєння учнівською молоддю системних знань, умінь і навичок їх застосування, але й, що є найважливішим, на формування ціннісних орієнтацій і системи цінностей.