СУЧАСНІСТЬ ПЕДАГОГІЧНИХ ІДЕЙ УКРАЇНСЬКОГО ПЕДАГОГА ДІАСПОРИ ГРИГОРІЯ ВАЩЕНКА (1878-1967) - Федяєва, Валентина (Соціальна робота та соціальна освіта, 2026)
У статті проаналізовано актуальність педагогічної спадщини українського педагога діаспори Григорія Ващенка в контексті сучасних викликів, зокрема російсько-української війни, вимушеної еміграції українських дітей та молоді, потреби збереження національної ідентичності, мови, культури й історичної пам’яті. Авторка наголошує, що науково-педагогічні ідеї Г. Ващенка, сформовані в умовах еміграції, залишаються значущими для сучасної української освіти, оскільки спрямовані на виховання особистості, відданої Батьківщині, здатної до громадянської відповідальності, служіння Україні, захисту її незалежності та духовно-культурного розвитку. Авторка доводить, що в сучасних умовах ідеї Г. Ващенка набувають нового змісту: вони можуть бути використані для підтримки українських дітей за кордоном, посилення національно-патріотичного виховання, формування відповідальності за долю держави, готовності до її розбудови й захисту. Зроблено висновок, що педагогічна спадщина Г. Ващенка є важливим джерелом для подальших історико-педагогічних досліджень і практичного оновлення системи виховання в Україні.