ГЕНДЕРНОЧУТЛИВЕ ОСВІТНЄ СЕРЕДОВИЩЕ ЯК ЧИННИК РОЗВИТКУ ЛІДЕРСЬКИХ ЯКОСТЕЙ МАЙБУТНІХ МЕНЕДЖЕРІВ СОЦІАЛЬНОЇ СФЕРИ - Петренко, Оксана; Баліка, Людмила; Петренко, Інна; Даньшин, Микола (Соціальна робота та соціальна освіта, 2026)
У статті обґрунтовано сутність гендерночутливого освітнього середовища як важливого чинника розвитку лідерських якостей майбутніх менеджерів соціальної сфери. Наголошено, що актуальність дослідження зумовлена сучасними соціально-економічними трансформаціями, цифровізацією освіти та зростанням ролі гендерної рівності як базового принципу демократичного суспільства, що вимагає переосмислення змісту та організації професійної підготовки фахівців. Здійснено аналіз наукових підходів до розуміння лідерства у психолого-педагогічному контексті, визначено особливості формування лідерських якостей у процесі професійної підготовки. Розкрито сутність поняття «гендерночутливе освітнє середовище», схарактеризовано його основні ознаки та структурні компоненти (організаційно-педагогічний, змістовий, комунікативний, ціннісно-мотиваційний). Доведено, що гендерночутливе освітнє середовище забезпечує рівні можливості для розвитку особистості, сприяє подоланню гендерних стереотипів, формуванню гендерної культури та активної соціальної позиції здобувачів освіти. Встановлено, що впровадження гендерного підходу позитивно впливає на розвиток лідерського потенціалу, зокрема таких якостей, як ініціативність, відповідальність, комунікативність, здатність до прийняття рішень та рефлексії. Обґрунтовано педагогічні можливості гендерночутливого освітнього середовища, зокрема використання інтерактивних технологій (тренінгів, кейс-методу, рольових ігор), цифрових платформ, проєктної та волонтерської діяльності, що сприяють розвитку soft skills і забезпечують активну участь здобувачів освіти в освітньому процесі. Акцентовано роль викладача як фасилітатора формування гендерночутливого середовища та розвитку лідерських якостей.