ІСТОРІОГРАФІЧНИЙ ПІДХІД У СУЧАСНИХ ПЕДАГОГІЧНИХ ДОСЛІДЖЕННЯХ ПИТАНЬ ДІЯЛЬНОСТІ НАУКОВОГО ТОВАРИСТВА ІМЕНІ ШЕВЧЕНКА (КІНЕЦЬ 19 – ПОЧАТОК 20 СТ.) - Бондаренко, Сергій (Соціальна робота та соціальна освіта, 2026)
У статті розкривається значення та сутність історіографічного підходу у дослідженнях в галузі педагогіки, які, зокрема, висвітлюють особливості освітньої, просвітницької та виховної діяльності Наукового товариства імені Шевченка у кінці ХІХ – ХХ ст. На основі опрацювання окремих історико-педагогічних досліджень, інтелектуальних біографій провідних діячів Товариства з’ясовано, що просвітницька, освітня, педагогічна діяльність членів НТШ у кінці ХІХ – ХХ ст. була спрямована на піднесення української національної ідеї, на визнання української науки, культури, освіти та системи виховання в Європі та світі. З’ясовано, що сучасний історіографічний доробок щодо діяльності Наукового товариства імені Шевченка вказує на нові перспективні напрями досліджень, які, в свою чергу, мають більш повно охарактеризувати вплив наукових здобутків НТШ на процес розвитку української педагогічної науки в цілому.