БЕЗПЕЧНЕ ОСВІТНЄ СЕРЕДОВИЩЕ ЯК ЧИННИК ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ УСПІШНОСТІ МОЛОДІ - Савельчук, Ірина (Соціальна робота та соціальна освіта, 2026)
У статті обґрунтовано роль безпечного освітнього середовища закладу вищої освіти як важливого соціально-педагогічного чинника формування соціальної успішності студентської молоді в умовах сучасних суспільних викликів та воєнних ризиків. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю переосмислення функцій безпечного освітнього середовища як простору забезпечення захисту та безпеки учасників освітнього процесу. На основі аналізу наукових підходів уточнено сутність поняття «безпечне освітнє середовище», яке запропоновано розглядати як систему психологічних, соціальних, організаційних і цифрових умов, спрямованих на забезпечення захищеності, емоційного благополуччя, підтримки, довіри та соціальної включеності учасників освітнього процесу. Визначено, що безпечне освітнє середовище виконує не лише захисну, а й підтримувальну, інтегративну та соціалізуючу функції, створюючи умови для соціальної адаптації, самореалізації та розвитку молоді.