ТРЕНІНГОВІ ТЕХНОЛОГІЇ У ФОРМУВАННІ СТРЕСОСТІЙКОСТІ ТА СОЦІАЛЬНОЇ АДАПТАЦІЇ МОЛОДІ - Боднар, Марія; Заблоцький, Андрій; Долга, Тетяна (Соціальна робота та соціальна освіта, 2026)
У статті досліджено можливості використання тренінгових технологій у формуванні стресостійкості та соціальної адаптації молоді в умовах сучасних соціальних викликів. Метою є визначення їх потенціалу та обґрунтування ефективних підходів до практичного застосування у соціальній роботі. Для досягнення мети використано теоретичні методи: аналіз і узагальнення наукових джерел - для визначення сутності стресостійкості та соціальної адаптації; систематизацію - для класифікації тренінгових технологій та визначення їх функціональних можливостей; порівняльний аналіз - для виявлення особливостей тренінгового підходу у роботі з молоддю. У результаті обґрунтовано взаємозв’язок стресостійкості та соціальної адаптації, визначено роль тренінгових технологій у розвитку емоційної регуляції, копінг-стратегій і соціально-поведінкових навичок, узагальнено організаційні умови та етапи проведення тренінгів, а також запропоновано авторський підхід до їх реалізації, що ґрунтується на поетапній трансформації копінг-поведінки. Додатково розроблено систему критеріїв оцінювання ефективності тренінгових програм, яка дозволяє враховувати динаміку змін у поведінці та соціальному функціонуванні молоді.