ВИВЧЕННЯ КОМПОНЕНТІВ ЦИФРОВОЇ БЕЗБАР’ЄРНОСТІ В АСПЕКТІ ІНФОРМАЦІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ СОЦІАЛЬНИХ ПРАЦІВНИКІВ - Тарасенко, Ростислав; Амеліна, Світлана (Соціальна робота та соціальна освіта, 2026)
У статті розглянуто проблему створення безбар’єрного цифрового доступу для різних категорій клієнтів і роль соціальних працівників у забезпеченні її вирішення у процесі професійної діяльності. Обґрунтувано напрями удосконалення інформаційної підготовки майбутніх соціальних працівників шляхом вивчення компонентів цифрової безбар’єрності. Структурувано технології і пристрої для забезпечення цифрової безбар’єрності осіб з інвалідністю залежно від виду порушень (руху, зору, слуху) та доведено доцільність їх вивчення під час підготовки майбутніх соціальних працівників. Встановлено, що завдяки такій підготовців й застосуванню персоніфікованого підходу, соціальні працівники зможуть індивідуально підбирати та рекомендувати людям з різними видами інвалідності найбільш прийнятні варіанти технічних та програмних рішень.