СОЦІАЛЬНА РОБОТА І ОСВІТНІ СТРАТЕГІЇ РОДИН: АНАЛІЗ НОРМАТИВНОГО ПОЛЯ ТА ПРАКТИК ПІДТРИМКИ В УКРАЇНІ - Школяр, Лілія; Усова, Ганна (Соціальна робота та соціальна освіта, 2026)
У статті здійснено комплексний аналіз особливостей розвитку вітчизняної соціальної роботи у сфері освіти в контексті підтримки родин у формуванні та реалізації освітніх стратегій дітей в умовах невизначеності. Актуальність теми зумовлена ускладненням процесів прийняття освітніх рішень під впливом воєнних ризиків, внутрішньої та зовнішньої міграції, цифровізації освітнього середовища й трансформації форматів навчання. У цьому контексті освітні стратегії родин інтерпретуються як динамічна система взаємопов’язаних рішень і практик, спрямованих на забезпечення доступу дитини до якісної освіти, підтримку її освітнього розвитку та підвищення адаптивності до змінних соціальних умов. Виявлено та теоретично осмислено структурну невідповідність між зростаючою складністю сучасних освітніх стратегій родин і обмеженими можливостями існуючих механізмів соціальної підтримки. Обґрунтовано освітнє консультування як перспективний напрям соціальної роботи, спрямований на супровід сімей у виборі освітньої траєкторії, налагодження взаємодії у системі «батьки – заклад освіти – соціальні служби» та орієнтацію в цифровому освітньому середовищі.