ОСОБЛИВОСТІ СОЦІАЛІЗАЦІЇ ДІТЕЙ З ПРИЙОМНИХ СІМЕЙ В ІНКЛЮЗИВНОМУ КОНТЕКСТІ: УКРАЇНСЬКО-КАНАДСЬКО ЛИТОВСЬКИЙ ПОРІВНЯЛЬНИЙ АСПЕКТ - Кущенко, Ірина; Базиленко , Анастасія; Стопчата, Марія (Соціальна робота та соціальна освіта, 2026)
У статті розглядаються особливості соціалізації дітей з прийомних сімей в Україні в контексті інклюзивного підходу, з порівнянням досвіду України, Литви та Канади. Автори аналізують правову та соціальну базу опікунства, що включає дослідження нормативно правового регулювання, соціальних і психологічних аспектів підтримки дітей у процесі їх адаптації до нового середовища. Увага зосереджена на програмах підтримки дітей, що включають соціальне супроводження, психологічну допомогу, доступ до освіти та культурних заходів, а також на викликах, з якими стикаються діти при інтеграції в суспільство, порівняно з однолітками, і недостатньому рівні підготовки фахівців. На основі порівняльного дослідження пропонуються рекомендації щодо оптимізації процесу соціалізації дітей, що включають застосування інклюзивних методик і зміцнення підтримки опікунів.