ІНТЕГРАЦІЯ ГРОМАДСЬКИХ ПРОГРАМ СОЦІАЛЬНОЇ РЕАБІЛІТАЦІЇ НАРКОЗАЛЕЖНИХ У СИСТЕМУ ДЕРЖАВНОГО РЕГУЛЮВАННЯ - Кравченко, Ганна; Рожнова , Тетяна; Приходькіна , Наталія; Махиня , Тетяна; Волотовська, Тетяна; Нестеренко, Валентина; Шевченко, Олександр (Соціальна робота та соціальна освіта, 2026)
Стаття присвячена дослідженню кризи системи реабілітації наркозалежних в Україні та пошуку механізмів державного захисту ефективних громадських, зокрема християнських, резидентних програм. Для вирішення поставленої мети авторами проаналізовано сучасну ситуацію з наркозалежністю та ефективність державних закладів; систематизовано практику силового тиску правоохоронних органів на альтернативні реабілітаційні центри. Розкрито результати експертного опитування, що фіксує глибоку незадоволеність фахівців (93 %) та їхній запит на інтеграцію через ліцензування та медичний супровід (97 %). Запропоновано модель взаємодії, засновану на концепції проміжного правового статусу резидентних соціальних центрів і механізмі державно-громадського партнерства.