ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНІ ЗАСАДИ ВИКЛАДАННЯ КУРСУ «ГЕНДЕРНА ПСИХОЛОГІЯ» У ПІДГОТОВЦІ МАГІСТРІВ-ПСИХОЛОГІВ - Петренко, Оксана (Соціальна робота та соціальна освіта, 2026)
У статті обґрунтовано теоретико-методичні засади викладання навчальної дисципліни «Гендерна психологія» у системі підготовки здобувачів другого (магістерського) рівня вищої освіти за спеціальністю «Психологія». Актуалізовано значення гендерної проблематики в умовах сучасних соціальних трансформацій та підвищення ролі гендерної компетентності як складової професійної підготовки майбутніх фахівців. Проаналізовано зміст і структуру курсу, визначено його місце в освітньо-професійній програмі та розкрито завдання щодо формування професійних і ціннісних орієнтацій здобувачів вищої освіти. Особливу увагу приділено обґрунтуванню методологічних підходів до викладання дисципліни, серед яких провідними визначено гендерний, компетентнісний, студентоцентрований та практико-орієнтований.