ПРОФЕСІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ СОЦІАЛЬНОГО ПРАЦІВНИКА У СИСТЕМІ КОМПЛЕКСНОЇ РЕАБІЛІТАЦІЙНОЇ ДОПОМОГИ - Моргай, Лілія (Соціальна робота та соціальна освіта, 2026)
У статті розглянуто особливості професійної діяльності соціального працівника у системі комплексної реабілітаційної допомоги. Обґрунтовано актуальність дослідження в умовах розвитку системи соціальних послуг в Україні та зростання потреби у відновленні соціального функціонування різних категорій населення, зокрема осіб з інвалідністю, постраждалих від воєнних дій, ветеранів війни та осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах. Проаналізовано сутність комплексної реабілітаційної допомоги як інтегрованої системи медичних, психологічних, соціальних та педагогічних заходів, спрямованих на відновлення життєдіяльності особи та її інтеграцію у суспільство. Визначено основні напрями професійної діяльності соціального працівника у процесі реабілітації, серед яких соціальна діагностика, соціальний супровід, консультування, робота з сім’єю клієнта, координація міжвідомчої взаємодії та застосування сучасних методів соціальної роботи. Доведено, що ефективність реабілітаційної допомоги значною мірою залежить від міждисциплінарної співпраці фахівців та професійної компетентності соціального працівника.