ПІДГОТОВКА МАЙБУТНІХ СОЦІАЛЬНИХ ПРАЦІВНИКІВ ДО ПРОФІЛАКТИКИ СОЦІАЛЬНОГО СИРІТСТВА ЧЕРЕЗ ПІДТРИМКУ ВРАЗЛИВИХ СІМЕЙ - Левченко, Наталія (Соціальна робота та соціальна освіта, 2026)
У статті розглянута проблема підготовки майбутніх соціальних працівників до здійснення профілактики соціального сирітства через підтримку сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах. З’ясовано, що соціальне сирітство в сучасних умовах має комплексний характер і зумовлюється поєднанням соціально-економічних, психологічних та воєнних чинників, які посилюють ризики сімейної дезадаптації. Обґрунтовано доцільність зміщення акценту професійної підготовки з подолання наслідків сирітства на його попередження шляхом раннього виявлення факторів ризику, розвитку батьківського потенціалу та мобілізації ресурсів громади. Проаналізовано практичний досвід діяльності благодійної організації «СОС Дитячі Містечка» як приклад комплексного підходу до підтримки дітей і сімей, що поєднує соціальний супровід, психосоціальну допомогу, розвиток сімейних форм виховання та підготовку молоді до самостійного життя. У статті здійснено аналіз Стандарту вищої освіти першого (бакалаврського) рівня за спеціальністю 231 «Соціальна робота». З’ясовано, що зміст підготовки здобувачів спрямований на формування цілісної системи професійних компетентностей, необхідних для здійснення практичної діяльності у сфері соціальної підтримки різних категорій клієнтів, зокрема дітей і сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах.