ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ ПІДРУЧНИКОТВОРЕННЯ З ФІЗИКИ В УКРАЇНІ: ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНИЙ АНАЛІЗ - Левчук, Василь; Пустовіт, Григорій (Соціальна робота та соціальна освіта, 2025)
У статті проаналізовано тенденції розвитку підручникотворення з фізики в Україні в контексті трансформації освітніх парадигм та модернізації національної системи освіти. Обґрунтовано, що підручник з фізики є культурно-освітнім феноменом і дидактичним відображенням еволюції методики навчання. Застосування низки підходів (культурологічного, системного, парадигмального) дало змогу розкрити закономірності його розвитку: модернізація підручників детермінована переходом від знаннєво-репродуктивної до діяльнісно-компетентнісної моделі навчання, що відповідає Концепції Нової української школи