ПРОБЛЕМИ НАДАННЯ СОЦІАЛЬНИХ ПОСЛУГ СІМ’ЯМ, ЩО ВИХОВУЮТЬ ДИТИНУ, ЯКА ЖИВЕ З ВІЛ: ЗА РЕЗУЛЬТАТАМИ ЯКІСНОГО ДОСЛІДЖЕННЯ - Лютий, Вадим; Сапіга, Світлана (Соціальна робота та соціальна освіта, 2025)
У статті представлено результати емпіричного дослідження проблем функціонування системи надання соціальних послуг сім’ям, які виховують дітей, що живуть з ВІЛ. Дослідження проведено у 2024 році із залученням 12 сімей (глибинні інтерв’ю з батьками/опікунами), медичних працівників (експертні інтерв’ю) та соціальних працівників (фокус-група). Виявлено системні проблеми міждисциплінарної взаємодії, зокрема: відсутність або недостатню кількість психологів та соціальних працівників у медичних установах; неефективне проведення дотестового інформування та післятестового консультування; паузу у соціальному супроводі після встановлення ВІЛ-статусу дитини; бар’єри системної взаємодії зі службами захисту прав дітей через заборону розголошення ВІЛ-статусу. Проаналізовано відсутність спеціалізованих соціальних послуг для сімей з ВІЛ-позитивними дітьми та обмеження застосування правових механізмів реагування на випадки відмови від антиретровірусної терапії. Обґрунтовано необхідність впровадження комплексної спеціалізованої соціальної послуги соціального супроводу сім’ї, що виховує дитину, яка живе з ВІЛ. Запропоновано рекомендації щодо вдосконалення правових механізмів взаємодії медичних установ і соціальних служб з питань реагування на складні життєві обставини сімей, в складі яких є ВІЛ-позитивна дитина.