ЗАХИСТ ПЕРСОНАЛЬНИХ ДАНИХ У СОЦІАЛЬНИХ ДОСЛІДЖЕННЯХ В УКРАЇНІ: ЮРИДИЧНЕ ПОЛЕ ТА ЄВРОПЕЙСЬКІ ОРІЄНТИРИ - Павлик, Надія; Сейко, Наталія; Котловий, Сергій (Соціальна робота та соціальна освіта, 2025)
Стаття присвячена аналізу нормативно-правового регулювання захисту персональних даних у соціальних дослідженнях України в контексті вимог GDPR. Розглянуто положення Закону України «Про захист персональних даних», принципи інформованої згоди, пропорційності та обмеження мети обробки. Проаналізовано роль Уповноваженого ВРУ з прав людини та перспективи законопроєкту №8153. Висвітлено рекомендації Міністерства освіти і науки щодо управління науковими даними й окреслено проблеми гармонізації українського та європейського законодавства.