ФОРМУВАННЯ ГОТОВНОСТІ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ПОЧАТКОВИХ КЛАСІВ ДО СОЦІАЛЬНО ОРІЄНТОВАНОЇ ПОЗАКЛАСНОЇ РОБОТИ В ПЕДАГОГІЧНИХ КОЛЕДЖАХ - Пустовіт, Григорій; Петренко, Оксана; Поліщук, Ірина (Соціальна робота та соціальна освіта, 2024)
У статті наголошується, що професійно-педагогічна підготовка майбутніх учителів початкових класів у закладах передвищої педагогічної освіти має враховувати вимоги Нової української школи щодо організації ефективної соціально орієнтованої позакласної роботи. Визначено провідні компоненти професійно-педагогічної підготовки майбутніх учителів початкових класів, як-от: психолого-педагогічний, організаційно-педагогічний, спеціальнонауковий, діяльнісно-процесуальний, предметно-операційний. Формування готовності майбутнього учителя початкових класів до соціально орієнтованої позакласної роботи розглянуто у сукупності засвоєних загальнопедагогічних і суто фахових знань, сформованих умінь і навичок і здатності оцінювати власний рівень професійної підготовки та готовності до самовдосконалення; вмотивованого бажання та потреби до здійснення у майбутньому професійної педагогічної діяльності; ефективного формування професійно особистісних якостей майбутнього учителя початкової школи, формування яких відбувається під час навчання у закладі передвищої педагогічної освіти. Схарактеризовано основні фахові компетентності й основоположні принципи побудови соціально орієнтованої позакласної роботи: дитиноцентризму, природовідповідності і культуровідповідності; добровільності й індивідуалізації, науковості і системності, цілісності і суб’єкт-суб’єктної взаємодії (педагогіка партнерства), особистісної орієнтації і взаємозв’язку з життям, єдності розвитку і саморозвитку, соціальної активності і життєтворчої діяльності; емоційної привабливості і відповідності віковим можливостям молодших школярів. Обґрунтовано провідні наукові підходи до конструювання такої роботи: особистісно орієнтований, ціннісно-мотиваційний, особистісно діяльнісний.