ОСОБЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ МЕТОДІВ ПОЛІКУЛЬТУРНОГО ВИХОВАННЯ В ДИТЯЧИХ БУДИНКАХ СІМЕЙНОГО ТИПУ - Коваль, Катерина (Соціальна робота та соціальна освіта, 2024)
У статті доведено, що полікультурне виховання є важливим комплексним виховним процесом для створення гармонійного суспільства, що проводиться у різних сферах життя. Схарактеризовано процес полікультурного виховання у дитячому будинку сімейного типу та визначено його особливості. З’ясовано, що полікультурне виховання сприяє адаптації дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, до середовища, в якому присутні представники різних культур; воно сприяє міжкультурному діалогу та взаєморозумінню, дає змогу дітям вивчати мовні та культурні особливості один одного, а також розвиває навички толерантності до інших. Визначено, що дитячий будинок сімейного типу є особливим середовищем, що складається з представників різних культур, які потребують виховання у цілісному родинному оточені. Це зумовлює обрання методів виховного впливу. До ефективних методів полікультурного виховання віднесено: ігрову діяльність, традиційні свята, звичаї та обряди, екскурсії та подорожі, відвідування культурних фестивалів тощо; методи саморегуляції: самопереконання, самонавіювання, самоаналіз, самокорекція; інноваційні активні та інтерактивні методи: діалог, дискусія, робота в парах і групах, мозковий штурм, рольові ігри, контент-аналіз, інтерв’ювання, опитування, метод моделювання конкретних ситуацій, метод кейсів, «криголами», обговорення в колі, виготовлення флаєрів, складання культурологічної автобіографії, етнографічні дослідження, крос-культурні моделювання. Визначено особливості застосування кожного методу у роботі з дітьми-сиротами та дітьми, позбавлених батьківського піклування, в умовах дитячого будинку сімейного типу.