УНІВЕРСАЛЬНІ ОСВІТЯНСЬКІ ЕКЗИСТЕНЦІАЛИ ПАУЛО ФРЕЙРЕ: МЕТОДОЛОГІЧНІ ЗАСАДИ ФОРМУВАННЯ АКАДЕМІЧНОЇ ДОБРОЧЕСНОСТІ - Шинкарук, Олександра (Соціальна робота та соціальна освіта, 2023)
Питання формування академічної доброчесності є надзвичайно актуальним в контексті інтеграції вітчизняної системи освіти в європейський освітній простір. Проте, проблемі методологічних засад цього процесу достатньої уваги у вітчизняній науковій літературі не приділено. Однією з важливих педагогічних теорій, на яку варто спиратись для обґрунтування теоретичного фундаменту культивування цінностей академічної доброчесності, є критична педагогіка бразильського педагога Пауло Фрейре. Саме тому метою даної статті є аналіз педагогічної теорії Пауло Фрейре як методологічного базису формування академічної доброчесності учасників освітнього процесу. Аналіз педагогічних ідей Пауло Фрейре в контексті критичної педагогіки свідчить, що благородною і найвищою метою освіти є звільнення людини від несправедливості. Критична освіта повинна сформувати критичну свідомість, яка постійно запитує і сумнівається, яка саморозвивається і спонукає до вдосконалення інших. Носії такої свідомості здатні до перетворення соціальної реальності, спроможні протистояти маніпулятивним практикам, а важливим завданням освітнього процесу є формування особистості, здатної здобувати і продукувати нове знання. Таку особистість можна виховувати лише на засадах поваги, довіри, гуманності, суб’єктності, діалогічності та співтворчості, застосовуючи технології проблемного та особистісно-орієнтованого навчання. Молоді люди із розвинутим критичним мисленням, креативні, допитливі, які будують свою діяльність на продукуванні нового заради покращення життя людей та спираються на принципи довіри і справедливості, – з великою долею ймовірності будуть дотримуватися принципів, норм і правил доброчесності, передусім – академічної, оскільки навчання є провідним видом діяльності для учнівської і студентської молоді.