ОПТИМІЗАЦІЯ СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНОГО КЛІМАТУ КОЛЕКТИВУ В УМОВАХ ВІЙНИ - Ісаченко, Вікторія (Соціальна робота та соціальна освіта, 2023)
У статті розглянуто сучасні підходи до визначення поняття соціально-психологічний клімат. Встановлено, що в умовах військового напруження соціально-психологічний стан людини зазнає деструктивного впливу, що може супроводжуватися тривалими депресіями, тривожними розладами, формуванням посттравматичного стресового синдрому. Проаналізовано, основні підходи до визначення понять «вплив» та «інформаційний соціальний вплив». Встановлено, що інформаційний вплив може носити і маніпулятивний характер, що у свою матиме відображення на ментальному, соціальному та психологічному благополуччю українців. Розкрито механізм впливу інформаційних маніпуляцій та визначено місце і роль конструктивної комунікації у процесі протидії маніпулятивному впливу. Охарактеризовано роль колективу та керівника у формуванні сприятливого соціально-психологічного клімату.