РЕАЛІЗАЦІЯ СТУДЕНТОЦЕНТРОВАНОГО ПІДХОДУ У ПРОЦЕСІ ПІДГОТОВКИ ФАХІВЦІВ СОЦІАЛЬНОЇ СФЕРИ (НА ПРИКЛАДІ ЖИТОМИРСЬКОГО ДЕРЖАВНОГО УНІВЕРСИТЕТУ ІМЕНІ ІВАНА ФРАНКА) - Коляденко, Світлана; Літяга, Інна (Соціальна робота та соціальна освіта, 2022)
У статті розглянуто питання, як на основі студентоцентризму в сучасних умовах розвитку суспільства надавати освітні послуги студентам вищих навчальних закладів. Метою статті є опис досвіду впровадження освітніх компонент за вільним вибором здобувачів вищої освіти, та визначення його значення для процесу реалізації студентоцентрованого підходу на прикладі професійної підготовки фахівців соціальної сфери у Житомирському державному університеті імені Івана Франка. Для досягнення поставленої мети у статті використано загальнонаукові, методологічні підходи (системний, компетентнісний), а також різні методи дослідження – абстрактно-логічний, аналізу та синтезу для уточнення понять «студентоцентрована ідея», «ідея антропонцетризму», «освітня компонента» тощо. У статті розглянуто Положення про акредитацію освітньої програми «Соціальна робота», те, як має здійснюватися підготовка здобувачів вищої освіти, а також розглянуто модернізацію освітньої програми, шляхи удосконалення навчальних планів.