ФОРМУВАННЯ ІНДИВІДУАЛЬНОЇ ОСВІТНЬОЇ ТРАЄКТОРІЇ ДОКТОРІВ ФІЛОСОФІЇ З СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ В КОНТЕКСТІ ПІДГОТОВКИ ДО МОЛОДІЖНОЇ РОБОТИ - Левченко, Наталія (Соціальна робота та соціальна освіта, 2022)
У статті зауважено, що реформування всіх систем сучасного суспільства є важливим етапом у розвитку освіти і науки в Україні. Підготовка наукових, науково-педагогічних кадрів з соціальної роботи відповідно до сучасних вимог суспільства, проблематик наукових досліджень, які в перспективі реалізуються та впроваджуються в освітній процес, у сферу соціальних полуг, підготовка докторів філософії з соціальної роботи в Україні є важливою складовою наукового та освітнього процесу закладу вищої освіти та наукової установи. Мета статті – здійснити порівняльний аналіз вибіркових компонентів освітньо-наукових програм зі спеціальності «Соціальна робота» з підготовки докторів філософії до молодіжної роботи. У дослідженні використано такі методи, як: аналіз, порівняння та узагальнення різних джерел із досліджуваної проблеми; порівняльний аналіз вибіркових компонентів освітніх програм підготовки докторів філософії з соціальної роботи в Україні в контесті молодіжної роботи. У статті проаналізовано ОНП основних закладів освіти, які здійснюють підготовку докторів філософії третього (освітньо-наукового) рівня вищої освіти, в аспекті вільного вибору здобувачами для вивчення освітніх компонентів, повʼязаних із молодіжною роботою, молодіжною політикою; проаналізовано каталог та назви вибіркових освітніх компонентів освітньо-наукових програм третього (освітньо-наукового) рівня вищої освіті в контексті молодіжної роботи, їх робочі програми, силабуси, встановлено такі особливості ОНП, як: кількість годин та кредитів, форми контролю, мету та основні теми дисципліни. Зроблено висновок, що за формами контролю, контентом вибіркових освітніх компонентів освітньо-наукових програм підготовки докторів філософії третього (освітньо-наукового) рівня вищої освіти в різних закладах ОНП частково відрізняються, суттєво – метою та змістовим наповненням, що може стати привабливим для здобувачів. Зауважено, що на вивчення окремих вибіркових компонентів передбачено мало кредитів та годин. Запропоновано розширювати та оновлювати тематику вибіркових освітніх компонентів.