ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПЕДАГОГІЧНІ УМОВИ НАДАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ ПОСЛУГИ ДЕННОГО ДОГЛЯДУ ЗА ДІТЬМИ З ІНВАЛІДНІСТЮ - Хворова , Ганна; Котлова, Людмила; Котловий, Сергій (Соціальна робота та соціальна освіта, 2022)
У статті розглянуто проблеми організації психолого-педагогічного супроводу денного догляду для дітей з інвалідністю, які мають комплексні порушення фізичного та розумового розвитку, включаючи розлади аутичного спектру. У теперішній час денний догляд для дітей з інвалідністю є базовою соціальною послугою, яка, відповідно до класифікатора соціальних послуг, передбачає соціальну реабілітацію; соціально-трудову адаптацію та організацію дозвілля; догляд; навчання батьків дітей з інвалідністю. Незважаючи на велику потребу, послуга розвивається дуже повільно. Потребує кадрового та методичного забезпечення, навчання працівників. Протягом 2020-2022 років за підтримки ЮНІСЕФ та низки інших міжнародних організації в Україні триває проект Спільно, завдяки якому відбувається впровадження послуги денного догляду в об’єднаних територіальних громадах Донецької та Луганської області. Зокрема, проведено близько 50 супервізій та воркшопів з питань як організації соціальної послуги, так і її психолого-педагогічного супроводу. На часі є розробка методичних рекомендацій для відділень денного догляду та спеціально організоване підвищення кваліфікації педагогічних фахівців, що працюють з дітьми з інвалідністю в умовах надання соціальної послуги денного догляду