ОСОБЛИВОСТІ СПІЛКУВАННЯ В ІНКЛЮЗИВНОМУ ОСВІТНЬОМУ СЕРЕДОВИЩІ - Таран , Альона (Соціальна робота та соціальна освіта, 2022)
Сьогодні спілкування є чи не найважливішою сферою діяльності в соціальній роботі. Саме тому проблема комунікативної компетентності майбутніх фахівців соціальної сфери належить до актуальних проблем соціальної роботи. Соціальна політика держави спрямована на розвиток інклюзивної освіти як важливої складової соціальної роботи. Досліджено роль та особливості інклюзивної освіти, яка забезпечує комфортний та гуманістичний розвиток, інтеграцію осіб з обмеженими можливостями до інклюзивного освітнього середовища. Інклюзивне освітнє середовище в системі вищої освіти України є ключовим чинником, що впливає на інтенсивне реформування традиційної вищої школи, уможливлюючи доступ до якісної освіти особам з особливими освітніми потребами. Збільшення фактичної чисельності дітей, у яких констатовано інвалідність, та інтенсивність інтеграції таких дітей у загальноосвітній простір вимагають формування інклюзивного освітнього середовища в системі вищої освіти України. Це дасть змогу забезпечити неперервність навчання, створити можливості для самореалізації дітей та молоді з особливими освітніми потребами. Особливої уваги заслуговує питання спілкування зі студентами з особливими освітніми потребами у закладі вищої освіти. Означено, що спілкування є важливою умовою інтеграції студента в освітній процес. Автором окреслено рекомендації щодо спілкування зі студентами з інвалідністю. Таким чином, формування комунікативної компетентності соціальних працівників бере свій початок у процесі підготовки майбутніх фахівців і ґрунтується на їх універсальності, спроможності надавати соціальну допомогу на основі не загальних, а ґрунтовних теоретичних та практичних знань і навичок, з урахуванням особливостей потенційних клієнтів соціальних інституцій.