ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ ДІТЕЙ ІЗ СКЛАДНИМИ ПОРУШЕННЯМИ РОЗВИТКУ ЗАСОБАМИ МУЗИЧНОГО МИСТЕЦТВА В УМОВАХ РЕАБІЛІТАЦІЙНОГО ЦЕНТРУ - Суменко, Тетяна (Соціальна робота та соціальна освіта, 2022)
Cтаттю присвячено проблемі формування соціальної компетентності дітей із складними порушеннями розвитку засобами музичного виховання в умовах реабілітаційних центрів, що є ключовим завданням установ, які надають послуги із педагогічної, психологічної, соціальної та комплексної реабілітації дітей із інвалідністю. Встановлено, що соціальна компетентність визначає важливі складники інтеграційних процесів, стимулює засвоєння імітаційних навичок та навичок двосторонньої комунікації у дітей із складними порушеннями розвитку, формує чіткі, доступні для детермінантного сприйняття дітей із порушеннями психофізичного розвитку власні соціальні позиції у сучасному суспільстві. Виявлено, що нові методики і технології, що реалізуються в умовах реабілітаційних установ, спрямовані на засвоєння елементарних соціальних алгоритмів, що полегшують процес соціалізації дітей із складними порушеннями розвитку, надають їм дієві практичні інструменти для самостійного життя в межах сучасного суспільства. Обґрунтовано, що введення «Інтегрованого соціально-мистецького курсу “My world”» у систему корекційнорозвиткової діяльності в межах реабілітаційних установ може започаткувати системну лінію соціального розвитку дитини із складними порушеннями розвитку. Акцентовано увагу на тому, що дотримання цілісної лінії соціальнго розвитку дитини зі складними порушеннями під час музично-корекційних занять надасть їй можливість генералізувати власний практичний досвід та самостійно розв’язувати елементарні соціальні завдання. Аргументовано, що впровадження «Інтегрованого соціально-мистецького курсу “My world”» є важливою умовою для формування соціальної компетентності дитини із складними порушеннями розвитку засобами музичного виховання в умовах реабілітаційних центрів.