АНАЛІЗ СТАНУ НАДАННЯ СОЦІАЛЬНИХ ПОСЛУГ СІМ’ЯМ, ЯКІ ОПИНИЛИСЬ У СКЛАДНИХ ЖИТТЄВИХ ОБСТАВИНАХ - Дворник, Олена (Соціальна робота та соціальна освіта, 2022)
У статті проаналізовано стан надання соціальних послуг сім’ям, які опинились у складних життєвих обставинах в Україні, у зв’язку з упровадженням нового Закону України «Про соціальні послуги» від 17 січня 2019 року за № 2671-VIII [10]. Вивчено законодавство України з питань соціального захисту та надання соціальних послуг. Виконано порівняльний аналіз нового Закону України «Про соціальні послуги» [10] та попереднього Закону України «Про соціальні послуги» від 19.06.2003 за № 966-IV [11]. Зазначено конкретні зміни, які відбулися. Розглянуто загальноукраїнський стан надання соціальних послуг сім’ям, які опинились у складних життєвих обставинах. Виявлено, що нормативно-правова сторона надання соціальних послуг досить чітка, але, на жаль, практична сторона виконання законодавчих документів перебуває на стадії апробації та впровадження. Вивчено реєстр надавачів соціальних послуг, створений на виконання статті 15 Закону України «Про соціальні послуги» [10] ї розташований на офіційному сайті Міністерства соціальної політики України. Проаналізовано Класифікатор соціальних послуг, який містить систематизоване зведення назв соціальних послуг, їх короткий опис, строк надання, а також перелік категорій отримувачів цих послуг [3]. Зазначено відмінності, які було виявлено під час порівняння реєстру надавачів соціальних послуг із Класифікатором соціальних послуг. Визначено, що понад 90 % надавачів соціальних послуг в Україні є державними, це комунальні установи та організації. Продемонстровано стан інформатизації в мережі Інтернет надавачів соціальних послуг в Україні. Перелічено соціальні послуги, які спрямовані на допомогу особам / сім’ям, які опинились у складних життєвих обставинах. Проаналізовано кількість надавачів соціальних послуг в Україні, які надають їх особам / сім’ям, які опинились у складних життєвих обставинах. Обґрунтовано необхідність надання якісних соціальних послуг сім’ям, які потребують допомоги. Аргументовано, що питання впровадження системи надання соціальних послуг громадськими організаціями на державному рівні в Україні актуальне.