ПРИЧИНИ ТА НАСЛІДКИ ВІКОВОЇ ДИСКРИМІНАЦІЇ – ЕЙДЖИЗМУ – ЛЮДЕЙ ПОXИЛОГО ВІКУ В ІНСТИТУЦІЙНОМУ ПРОСТОРІ - Балогова , Беата; Ковальчук, Юлія (Соціальна робота та соціальна освіта, 2022)
Статтю присвячено аналізу соціальних аспектів становища людей похилого віку у сучасному суспільстві. Його мета – на основі аналізу цього питання з’ясувати якість життя та статус людей похилого віку у Словаччині та в Україні; вказати на причини та наслідки вікової дискримінації – ейджизму (аgeism) – людей пошилого віку в інституційному просторі (у соціальних службах для людей похилого віку на Словачинні та в Україні). Охарактеризовано період старості та визначено такі поняття, як «старіння населення», «якість життя», а також поняття «ейджизму». Описано соціальні послуги, які надаються в межах соціальної роботи у Словаччині та в Україні (інституційний догляд та пенсійна схема). Закцептовано увагу на тому, що сучасне суспільство сприймає старість переважно негативно, що, у свою чергу, зумовлює те, що це негативне бачення у багатьох випадках інтегрується у свідомість літніх людей. Дискримінація за віком все частіше асоціюється з охороною здоров’я або соціальним обслуговуванням. Мета пропонованої роботи – звернути увагу до ейджизму в соціальній роботі у Славаччині та в Україні. Загострено увагу на тому, як соціальні працівники можуть сприяти комплексній реабілітації людей похилого віку в контексті психологічного та соціального впливу на основі відмови від ейджизму.